Našli ste neki artikal koji želite na internetu i želite ga kupiti? Da li je online trgovina pouzdana i sigurna? Da li znate kakva imate prava prije, u toku kupovine i nakon kupovine?

 

Želimo da Vam pomognemo sa par korisnih savjeta, pre svega kako bi otklonili eventualne nedoumice.

 

Prije svega, svaka online radnja koja prihvata kartice ili neki drugi oblik plaćanja mora imati važeći SSL (HTTPS sigurnosni protokol) putem kojeg komunikaciju između potrošača i web trgovine čini zaštićenom. Predlažemo da izbjegavate web trgovine koje nemaju ovaj protokol. Ističemo da naša web trgovina posjeduje i uvjek će posjedovati SSL protokol, čime bezbjednost i zaštitu potrošača dižemo na viši nivo. SSL protokol se prepoznaje po zelenoj boji u polju tekstualnog unosa u internet pretraživaču, tekstualnom dijelu koji počinje sa „https...“ ili ikonici u obliku katančića.

 

Drugo, morate biti sigurni kod koga kupujete. Svaka online prodavnica (ukoliko je legitimna) mora posjedovati informaciju: ko je vlasnik, naziv firme, sjedište firme, kontakt broj i e-mail, kao i da je fizički prijavljena na navedenoj adresi. Bez ovih osnovnih informacija, smatrajte da je svaka online trgovina sumnjiva. Ako prvi put kupujete u online trgovini, preporučujemo malu provjeru validnosti informacija objavljenih na trgovini, čisto da se uvjerite u vjerodostojnost sajta. Na našem sajtu možete doći do svih informacija koji su gore navedene, pa čak i mnogo više (trudimo se biti što je više transparentniji).

 

Treće, svaki sajt mora imati jasno naznačene uslove i pravila koja se tiču kupovine, obaveza trgovca i prodavca, prava koja ima kupac i slično. Na „Home“ stranici FANFAN sajta su istaknuta svi uslovi i pravila koja se tiču prava i obaveza kupca i nas, u ulozi prodavca. Ne ulazite u proces kupnje na web šopovima koji nemaju istaknuta prava i obaveze.

 

Četvrto, svaka online trgovina mora proći sigurnosnu provjeru koja se tiče pohrane platnih kartica (da vaše informacije ne dospiju u ruke neovlaštenih osoba), mora posjedovati minimalnu zaštitu koja garantuje da je online trgovina čista što se tiče fišinga („phishing“) odnosno  spama („spam“), kao i da posjeduje minimum zaštite koja se tiče zaštite ličnih podataka korisnika, uključujući mogućnost odluke korisnika o brisanju podataka. Sa zadovoljstvom možemo reći da naš sajt ima opciju protiv svih nabrojanih problema. Koristimo internet zaštitu renomiranih firmi čija je osnovna zadaća bezbjednost sajta i vas samih. Osim toga,  na našem sajtu se ne pohranjuju podaci o kredinim karticama jer je plaćanje putem naše trgovine omogućeno korištenjem usluge internet getaway provajdera „CorvusPay“ (renomirana firma putem koje se realizuje plaćanje kreditnim karticama) koja garantuje sigurnost kartičnog plaćanja, uz minimalni rizik po kupca (npr. veća je šansa da vas pokradu u prodavnici nego kupnjom na našem sajtu J) Na kraju, omogućili smo Vam opcije registovanja, pregleda. Pored svega ovog, bitno je istaći da kupac na našim stranicama ima mogućnost narudžbe bez registrovanja (ipak, za finalizaciju kupovine su nam potrebne neke informacije, kao npr. kome dostaviti, gdje dostaviti i šta dostaviti....), kao i opcije kontrole korisnika koje se tiču promjene podataka, korištene lozinke, brisanja sopstvenog naloga i sl.

 

Peto, uvijek pogledajte opcije komunikacije sa prodavačem. Ukoliko ih nema ili ista nisu jasno istaknuta na stranicama online trgovine, predlažemo da izbjegavate kupovinu sa takvih stranica. Svakom prodavaču je u cilju ostaviti što bolji utisak, omogućiti nesmetanu komunikaciju sa kupcem, te odgovoriti na eventualne sve najasnoće u vezi artikala, narudžbi, cijene, ponude, opcija, rada sajta i sl... Sve ovo nije moguće bez komunikacije. Na našim stranicama omogućili smo opcije kontaktiranja sa kupcem putem: četa („chat“), kontakt formulara, telefona, e-maila i neposrednim komuniciranjem sa kupcima putem tzv „board“-a (samo registrovani korisnici) prilikom kupovine artikala.

 

Napominjemo da pored svega nabrojanog, naš sajt nudi i mnoštvo drugih opcija koja štite Vas kao kupca, ali i nas kao prodavača. Nadamo se da smo Vam pomogli.

 

Vaš FANFAN tim